Vroeg in de ochtend vertrekken we. Daniel brengt ons naar Hans en Jeanette in Zwartsluis. De auto volgepakt met spullen voor een week genieten van de winter en het ijs, vol goede moed over de 200km die Hans en Josephine zullen gaan schaatsen.

Met de elektrische XC40 van Hans rijden we in een gestaag tempo zuidwaarts. Iedere twee a drie uur zoeken we een snellader op. Dan valt pas op hoeveel moderner de XC40 is dan onze eigen Zoƫ: laden met meer dan 100kW zorgt er voor dat na een minuut of 20 de accu al weer richting de 80%/90% is en we weer een flink stuk verder kunnen. Eigenlijk nauwelijks genoeg voor een sanitaire stop en een korte wandeling, laat staan voor avondeten (dus na het diner bij een pasta/pizza restaurant is de auto veel voller dan die 80%).

Na het eten boekt Josephine een kamer in een hotel net over de grens in Oostenrijk. Met een optimistische planning zouden we daar rond 2200 moeten zijn. Dat schuift alleen later en later, want inmiddels is het flink gaan sneeuwen. De relaxte snelheid van 100km/u zakt verder en verder terug naarmate het asfalt witter kleurt. Maar zonder kleerscheuren arriveren we bij het hotel voor een welverdiende nachtrust.